Oriental Spa

A Ramada Resort Budapest szállodában található wellness- és fitneszközpont, az Oriental Spa tippjeit és tanácsait olvashatod az egészséges életmóddal, a fitnesszel, a wellness-szel, a szépségápolással kapcsolatban.

Kövess minket!

Tippek izomláz enyhítésére

2012.02.22. 13:38 - Oriental Spa

Az elmúlt évtizedben rengeteg kutatást végeztek, hogy mi az izomláz pontos oka, azonban ez a mai napig nem teljesen tisztázott. A láz kifejezés az izomzat gyulladásos állapotára utal. A tünetek általában fél - egy nappal a terhelést követően jelentkeznek, az izmok fájdalmassá válnak, olykor be is duzzadnak és akadályoznak minket a mindennapi mozgásunk során. 2-3 nap múlva a tünetek teljesen elmúlnak. 

Sokáig azt hitték, hogy a túlzott megerőltetés következtében felhalmozódott tejsav okozza, ma már azonban az izomrostok apró szakadásainak tulajdonítják a fájdalmat. Ezért is nagyon fontos az alapos bemelegítés, hogy a lehető leginkább elkerüljük az izomrostok sérülését.

Sokunkban felmerül a kérdés, hogy izomlázzal pihenjünk-e, vagy eddzünk-e rá. Vizsgálatok szerint, ha nem súlyos a dolog, akkor rádolgozhatunk, így az apró sérülések nem romlanak tovább, nem nehezíti a regenerálódásukat és az izomerő sem csökken. Azonban még így is csak lassan, fokozatosan kell elkezdeni újra az edzést. Súlyosabb esetben érdemes pár nap pihenőt tartani.

Az izomzat regenerációját segíthetjük a vérkeringés fokozásával, pl. váltott hideg-meleg vizes fürdővel, borogatással, szaunázással, gyulladáscsökkentő krémekkel, sőt masszázzsal is.

Ezenkívül egyes élelmiszerek is a segítségünkre lehetnek a bennük megtalálható gyulladáscsökkentő, antioxidáns vegyületek révén. Ilyen például a meggylé, az almalé/almaecet, valamint ásványi anyagokat tartalmazó pezsgőtabletták. Egy új tanulmány szerint a kávé is segít meggátolni az edzés után kialakuló panaszokat, mivel a kávé gátolja az adenozint, mely az energiatovábbításért felel és így csökkenti a fájdalmat. A kávé emellett kiváló zsírégető és méregtelenítő is.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő vitaminpótlásról sem;

- a C-vitamin kollagéntermelő hatású, segít a szövetek, a bőr, az inak és a vérerek regenerálódásában. A napi ajánlott mennyiség izomláz kezelésére 60 mg, melyhez segítségünkre lehet a citrom, a narancs, a kiwi, sőt még a burgonya is.

- az E-vitamin gyorsítja a vérkeringést, mely segít kisöpörni az izomrostok sérülésének következtében megjelenő enzimeket. Érdemes minden edzés után 15 mg E-vitamint fogyasztani, amit akár kukoricából, csonthéjasokból, spenótból is bevihetsz.

- a magnézium elengedhetetlen az izmok regenerálásához, fontos szerepet játszik az idegek, az izom működésében, a csontok felépítésében, valamint a fehérje-anyagcserében. Ez utóbbi azért is fontos, mert az izmok növekedéséhez fehérjére van szükség. Napi 320 mg felgyorsíthatja az izomnövekedést. Ajánljuk pl. a tökmagot, napraforgómagot, spenótot, lazacot.

A bejegyzés trackback címe:

https://orientalspa.blog.hu/api/trackback/id/tr354171523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása